Oefeningen om gelukkig te worden

oefeningen om gelukkiger te worden

Oefeningen om gelukkiger te worden

Geluk speelt een grote rol in het leven. En met geluk bedoel ik niets anders dan jezelf fijn voelen. Jezelf goed voelen. Belangrijk voor jou als ondernemer. Want als je je niet goed of gelukkig voelt, gaat alles gewoon minder lekker. In dit artikel heb ik verschillende oefeningen opgenomen die je helpen gelukkiger te worden. En zoals je zult begrijpen (ik ben nu eenmaal schrijfcoach, hebben die alles te maken met schrijven. 

Wetenschappelijk bewezen: schrijven maakt gelukkig

Het is wetenschappelijk bewezen; schrijven maakt gelukkig. Ik schreef er al vaker over. Ik zal een aantal links plaatsen onderaan dit blog. In het kort: je gaat er beter van slapen, het verlaagt de bloeddruk en stemt positiever. En dat is wat ik zelf aan de lijve (zo’n 11 jaar geleden inmiddels) ondervond. En wat ik nu nog steeds ervaar. Het is ook de reden waarom ik 100 dagen Schrijfgeluk ontwikkelde. Een schrijfprogramma waarmee je 100 dagen gaat schrijven om opnieuw te ontdekken waar het geluk (in jou en voor jou) te vinden is. Een programma dat levens verandert van mensen die hier aan meedoen. En zeer zeker: positief.

 

Dat is oefening 1 dus.

 

7 oefeningen om gelukkig te worden op een rij

 

1. doe mee met 100 dagen Schrijfgeluk.

100 dagen Schrijfgeluk is niet therapeutisch bedoeld, ik ben ook geen therapeut. Het programma is wel bedoeld om je weer even anders te laten kijken naar wie je bent en waar je nu staat. Je gaat ontdekken waar jij allemaal gelukkig van wordt en hoeveel geluk er al in je zit. Het gaat om bewustwording. De link om je aan te melden zie je onderaan dit blog.

2. dankbaarheidschrijven

Schrijf elke dag, voor je gaat slapen, apart in een boekje 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor was. Dingen die je beleefd hebt, gevoeld, gezien, het maakt niet uit. Schrijf ze gewoon elke dag op. Zorg dat dat boekje altijd naast je bed ligt, zodat je het ook niet vergeet. En ja, ik weet het. Je leest en hoort het overal. Maar hee, dat is niet voor niets.

3. verander de dag op papier

ook om aan het einde van de dag te doen. Ga eens na hoe je dag is verlopen. Schrijf dat eens op en verander dan de dingen die niet goed zijn gegaan, waar je van baalde. Schrijf die op alsof het wel allemaal goed is verlopen. Als je goed oplet, voel je een instant change in je systeem.’

4. vergevingsbrief (of -brieven)

Het kan zijn dat je niet gelukkig bent omdat je boos bent, wrok met je meedraagt. Omdat er iets in je systeem speelt dat frustreert. Of het nu aan een ander is of aan jezelf (want dat kan het net zo goed zijn), schrijf een brief waarin je jezelf of die persoon waar het om gaat vergeeft. De brief kun je daarna eventueel verbranden en de as uitstrooien aan een beekje of rivier. Deze tip kreeg ik ooit en luchtte mij enorm op. Ik weet niet of ik nu iets slechts adviseer qua milieu, maar goed, kijk zelf even wat jij dan vindt wat je kunt doen.

5. geluksmomentjes vastleggen

Als je minder gelukkig bent, zijn ze lastiger te zien (I know) maar het is wel te oefenen: geluksmomentjes spotten en vastleggen. Niet met een fototoestel maar met pen en papier. Al was het maar een kleine glimlach ergens om. Schrijf op waar je door glimlachte. Hoe meer je dit doet, hoe meer je gaat zien waar je door kunt glimlachen. Het bouwt zich vanzelf verder op en uit.

6. op- of overschrijven wat resoneert

Soms komt een tekst bij je binnen. Iemand zegt iets in een film en het raakt je recht in je hart. Je leest iets en bam, hetzelfde. Of het nu een zin uit een heel artikel is of een quote. Schrijf die over in een eigen boekje. Elke keer als dat gebeurt. (En ja inderdaad kun je maar beter een notitieboekje meenemen in je tas als het aan mij ligt.)

7. elke morgen schrijven

Elke ochtend schrijven, meteen als je wakker wordt. Daarvoor moet je wel wat eerder op willen staan. (Dat is de dikke moeite waard, lieverd!) Schrijf 3 A4’tjes vol met wat je bezighoudt, wat er in je opkomt. Omdat je nog blanco bent en de tijd neemt voor jou, dient zich aan wat je op moet ruimen (en oh my god, wat heb ik veel geruimd!), waarna naar boven komt wat je intuïtie je wil vertellen over wat je maar weten wil. En wanneer je daar bent, dan zul je merken dat je dagen anders verlopen en dat jij jezelf steeds fijner gaat voelen. Gelukkiger. Dit principe komt van de morning pages van Julia Cameron, onderdeel van haar programma ‘The Artist Way’, waarover je ook meer kunt lezen in de blogs waar ik onder dit blog naar verwijs.

Dit waren de 7 oefeningen om gelukkig te worden. En mij hebben ze oprecht geholpen. Ze helpen me het geluksgevoel dagelijks vast te houden en zelf in tijden dat het lastig is (denk even nu aan corona) om je geluk te vinden, toch geluk te kunnen zien en ervaren.

Los van de 7 oefeningen die ik geef, zit het echte geheim van gelukkig worden in actie ondernemen om gelukkig te worden, en daarop door blijven pakken. Vol blijven houden. Of je nu een (of meer) van deze oefeningen doet, of een oefening of iets kiest wat niets met schrijven te maken heeft, het DOEN en committeren aan het DOEN maakt het verschil.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat zo werkt, omdat ik het ook echt wilde (en nog steeds). Ik wilde elke dag gelukkig zijn. En dat neem ik elke dag nog steeds serieus. Wanneer je je daar aan committeert, dan zullen de oefeningen je zeker gaan helpen.
(Ik begrijp dat het nu lijkt dat het hard werken is om gelukkig te worden. In het begin is het dat misschien wel, maar na verloop van tijd is het zo onderdeel van je leven, dat het veel gemakkelijker wordt en jij het gewoon elke dag ziet en voelt, wat er ook gebeurt. Het wordt een nieuwe state of mind …)

 

Lieve groet, Marianne

 

Jezelf gelukkiger voelen? Daar kun je bewust aan werken.. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer blogs

Oorlog, schrijven en geluk

Oorlog, schrijven en geluk

Hoe schrijf je dit dan aan elkaar in je column, Marianne? Geluk, schrijven en oorlog? Sinds een paar dagen is alles ineens weer betrekkelijk geworden. Als er iets ernstigs gebeurt, kijk ik altijd anders naar mijn eigen situatie. Vooral vanuit de gedachte hoe...

Het geluk van de to-dolijst

Het geluk van de to-dolijst

Het geluk van de to-dolijst Ken je dat? Je hebt een lijstje gemaakt en helemaal lekker in een flow kun je alles afstrepen wat je op dat lijstje hebt gezet. Je pakt het op en werkt het af. Echt waar, instant geluksgevoel bij elk vinkje (of  in mijn geval elke krul),...

365 Geluk is een initiatief van Tekstgericht.
Contactpersoon is Marianne Canters.
Marianne is op verschillende socialmediakanalen te volgen.

Heb je vragen of heb je interesse in een samenwerking, neem dan gerust contact met haar op.

 

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: